Jeep Compass; voor de onroad offroader

15 november 2017

 

 

Jeep wil niet alleen de avontuurlijke rijders voorzien van een terreinauto maar ook de mensen voor wie de openbare weg en een zandpad al avontuurlijk genoeg zijn. Voor de eerste groep heeft Jeep bijvoorbeeld de Wrangler, voor de tweede groep heeft Jeep de Compass. Deze SUV is te krijgen met voorwielaandrijving en vierwielaandrijving. Dat Jeep niet alleen de Wrangler aanbiedt voor de avontuurlijke rijder blijkt uit de leverbare Trailhawk versie die met zijn offroad onderstel en een lage gearing zeer geschikt is voor in het terrein.

 

Jeep heeft met de nieuwe Compass een flinke vernieuwingsslag gemaakt. Zowel qua design als qua techniek. Fiat levert nu zijn MultiAir en MultiJet motoren in deze nieuwste versie. Was de vorige Compass nog leverbaar met onder andere diesel motoren van Volkswagen en Mercedes, nu is er keuze uit de 1.4 MultiAir en 1.6 en 2.0 MultiJet van moeder Fiat.  Autotelex rijdt in de 2.0 MultiJet diesel met 103 kW / 140 pk. De 2.0 heeft standaard 4x4, de kleinere 1.6 is er alleen met voorwiel aandrijving. Bij de 1.4 benzine is er wel de keuze uit 4x2 of 4x4.

 

De Compass is de grotere versie van de Renegade, niet de kleinere versie van de Cherokee. De Compass staat namelijk op een verlengd onderstel van de Renegade. De toegenomen ruimte binnenin komt ten goede aan de achter passagiers in de vorm van beenruimte, voorin merk je weinig verschil.

 

Het interieur is modern maar wel wat anoniem. Het ontwerp laat je weten dat je in een Jeep zit, alles is wat grover qua ontwerp en praktisch gemak gaat boven design. De zit is lekker hoog en de stoelen zijn goed verstelbaar. De Jeep is voorzien van het bekende Uconnect systeem van Fiat. Het systeem is goed afleesbaar en eenvoudig te bedienen, de werking is gelijk aan je telefoon of tablet. Sommige menu’s zitten wel wat verstopt maar het went snel. Daarnaast kun je alle elektrische functies beheren tot aan de automatische parkeerrem aan toe.

 

Gelukkig is er een handmatige bedieningsmogelijkheid van het klimaatsysteem en van de radio. Wel zo prettig. Het systeem heeft ook een leuke mogelijkheid waarbij je netjes via spraak geattendeerd wordt op flitspalen en je verzocht wordt je snelheid aan te passen. Handig, behalve als je al stilstaat en je nog steeds daarop geattendeerd wordt terwijl je ondertussen probeert een telefoongesprek te voeren via de bluetooth verbinding.

 

De 2.0 diesel met 103 kW / 140 pk lijkt de meest voor de hand liggende keuze van de drie diesels voor de Compass. Het maakt van de auto een gemoedelijk rijdende comfortabele metgezel. De 9 traps automaat schakelt daarbij soepel en is makkelijk te bedienen. De wegligging is prettig en overhellen doet de auto nauwelijks ondanks een softe afstelling van het onderstel. Wil je met deze 4x4 het terrein in dan zijn de grenzen snel bereikt. Een heuvel met nat gras was al voldoende om de auto, ondanks 4x4, stil te laten staan. De standaard banden helpen natuurlijk niet mee. Wil je echte terreineigenschappen dan kun je kiezen voor de 125 kW / 170 pk Trailhawk die, naast de op alle 4x4’s standaard aanwezige ‘selec-terrain’ traction control, zoals vermeld een offroad onderstel heeft en een lage gearing.

 

De uitrusting van de door Autotelex gereden Opening Edition is gebaseerd op de ‘Limited’ en omvat naast de standaard rijstrooksensor, het bots waarschuwing systeem, keyless entry, en parkeersensoren achter ook over een 8.4 inch Uconnect systeem, BeatsAudio en een accident avoidance system.

 

De avontuurlijke Jeep rijders zullen de Trailhawk uitvoering kunnen waarderen, de overige uitvoeringen zullen hun tijd toch het meest doorbrengen op de gebaande paden. Daarvoor zijn ze uitermate geschikt en daar zullen de meeste rijders hem ook inzetten.

 

Concurrenten zijn er genoeg, dit segment is de laatste jaren flink gegroeid. Ondanks deze grote concurrentie zijn slechts enkele concurrenten in dit segment qua formaat en gewicht vergelijkbaar met de Jeep Compass, ben je daarnaast in de markt voor een diesel met 4x4 en automaat dan beperkt dat je keuzemogelijkheden nog verder. De Compass 2.0 MultiJet Opening Edition A9 4x4 kost met 103 kW / 140 pk € 46.990. Rechtstreekse concurrenten zijn bijvoorbeeld de Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 4Motion Highline met 110 kW / 150 pk (€ 48.660) of de Mini Countryman Cooper D ALL4, eveneens met 110 kW / 150 pk (€ 44.752).