Auto importeren uit het buitenland

4 oktober 2017

 

 

Een bericht van Auto1:

"De belangrijkste redenen om een auto te importeren uit het buitenland zijn meestal de lagere prijs en het feit dat bepaalde modellen niet verkrijgbaar zijn in Nederland. Op het moment dat u besluit dat importeren de enige mogelijkheid is om in het bezit te komen van uw droomauto, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Denk hierbij aan de kosten van de import en het feit dat de koop en eventuele garantie op afstand geregeld moeten worden.

 

Importeren voor een betere vraagprijs

Een auto importeren kan een goede optie zijn, omdat sommige modellen goedkoper zijn in het buitenland. Dat heeft soms te maken met de populariteit van een bepaald model of een ander verzekerings- en belastingstelsel in het buitenland. Het inruilen van uw oude auto voor een nieuwe occasion kan extra voordelig zijn wanneer u wel besluit om uw huidige auto gewoon in Nederland te verkopen. Zo heeft u het beste van twee werelden: U kunt profiteren van het gebruikersgemak van partijen als www.wijkopenautos.nl en daarnaast maakt u geen extra kosten. Niet alleen is dit goedkoper, vaak ook is het niet eens mogelijk om als particulier een auto in te ruilen bij een buitenlands bedrijf.   
Zorg er van tevoren echter wel voor dat u een goed beeld heeft van de kosten van de import zoals de keuring bij het RDW, belastingaangifte, restwaarde bij verkoop in Nederland en de eventuele invoerrechten voor voertuigen die niet afkomstig zijn uit de EU. Wanneer u een auto importeert omdat het model simpelweg niet te koop is in Nederland, dan is de prijs niet de belangrijkste afweging. Ook in dit geval is het goed om een goed beeld te hebben van de risico's en nadelen die bij het importeren van een auto komen kijken.

 

Weeg de risico's en nadelen vooraf goed af

Het importeren van een auto uit het buitenland kost de nodige tijd en moeite. Zo heeft u te maken met een aantal administratieve zaken om de auto in Nederland te registreren en is er vaak een aanzienlijke afstand te overbruggen. Ten eerste moet u de tijd vinden om af te reizen naar de verkoper om de auto op te halen. Verder zijn de autogegevens van een buitenlands voertuig vaak moeilijker na te trekken en is de afhandeling van eventuele garantie door de afstand in de praktijk lastiger na te leven. Er bestaat altijd een kans dat er bij thuiskomst gebreken blijken te zijn. Dat is een risico waar u zich van tevoren bewust van dient te zijn. Een uitgebreide proefrit en een kijkje onder motorkap voordat u de koop definitief sluit is daarom essentieel. Vergeet overigens niet om een vrijstelling aan te vragen voor bpm en mrb voordat u met uw geïmporteerde Nederland binnenrijdt. Zonder deze vrijstelling is het namelijk verboden om met een buitenlands kenteken in Nederland te rijden."